•→ Acvaria .ro-Stelele sa-ti lumineze calea! - Tarot: Arcanele majore: I - III

Tarot: Arcanele majore: I - III


 

Tarot  Acvaria: Magicianul

 

 Magicianul

 

Cartea reprezinta puterea vointei tale, stapinirea unor aptitudini si talente creative.

 

Denumita in versiune franceza Le Bateleur, arcana Magicianului semnifica initial prestidigitatorii ce uimeau lumea in tirgurile Evului Tarot Acvaria: Le BateleurMediu.

In sens initiatic, Magicianul simbolizeaza nasterea si devenirea fiintei umane.

 

Elementele ce-l insotesc pe Magician in variantele vechi reprezinta in forma embrionara cele patru elemente de baza ale Tarotului: toiagul este doar o bagheta (Foc), moneda este un disc (Pamint), cupa este un simplu cornet pentru zaruri (Apa), in timp ce spada apare drept un pumnal (Aer).

 

Magicianul sau prestidigitatorul pare sa jongleze cu propria viata. Se poate remarca faptul ca el tine bastonul si monedele (lumea emotionala si fizica); s-ar zice un copil dominat inca de instinctele primare ale corpului sau si de sentimente.

 

In fata sa, pe masa, sint infatisate provocarile carora va trebui sa le faca fata in viitor: provocari in plan afectiv (cupa) si intelectual (spada).

 

Destinul sau nu se va implini decit atunci cind Magicianul va afla cum sa le stapineasca si pe acestea.

 




 

 

 

Tarot Acvaria: Marea PreoteasaMarea Preoteasa simbolizeaza cunoasterea, adevarul si abilitatea de a vedea ceea ce se afla dincolo de suprafata.

 

In primele reprezentari adnotate ale acestei carti, cum ar fi Tarotul din Marsilia (sec. XVIII), personajul feminin poarta tiara papala, iar cartea este denumita Papesa ("La Papesse").

Tarot Acvaria: La Papesse

Aceasta imagistica face trimitere la presupusa egalitate liturgica dintre barbati si femei, practicata de secta Catarilor.

 

Posesiunile acestora din sudul Frantei si nordul Italiei au fost cucerite in urma unei cruciade cu putin timp inainte aparitia jocului de Tarot in aceste zone.

 

In versiunile moderne, o serie intreaga de simboluri oculte au fost adaugate. Marea Preoteasa are la picioare o semiluna, poarta pe cap o diadema cu coarne si o cruce mare pe piept. In mina tine un pergament inscriptionat purtind cuvintul Tora (Marea Lege, Legea Secreta sau Cuvintul). Acesta este acoperit partial de mantia ei, pentru a sugera ca unele lucruri sint cunoscute, in timp ce altele ramin secrete.

 

Marea Preoteasa este asezata intre doua coloane, marcate J si B (vestitele Jachin si Boaz ce strajuiau intrarea in Templul lui Solomon); in spatele ei se vede draperia ce ascundea altarul Templului, impodobita cu palmieri si rodii.

 

 


 

 

Tarot Acvaria: StapinaStapina reprezinta bogatia, casatoria, fertilitatea si creativitatea.

 

Stapina este asezata pe un tron. Ea poarta o coroana instelata si are un sceptru in mina.

 

Sceptrul reprezinta puterea sa asupra vietii; coroana cu cele 12 stele dominatia sa asupra anului, iar tronul, asezat in mijlocul unui cimp roditor, aduce aminte de influenta sa asupra fertilitatii.

 

Stapina este, inainte de orice, mama; in multe reprezentari chiar apare ca o femeie gravida. Ea reprezinta nasterea vietii, a dragostei sau chiar a artelor. De asemeni, Stapina poate sugera aparitia unei idei premature.

 

Stapina este deseori asociata cu Venus, zeita frumusetii si a dragostei, sau cu Demeter, zeita abundentei.