•→ Acvaria .ro-Stelele sa-ti lumineze calea! - Astrologia egipteana

Astrologia egipteana

Egiptul alexandrin

 

Dupa ocuparea de catre Alexandru cel Mare in 332 i.e.n., Egiptul a intrat sub stapinire si influenta greaca. In Egiptul alexandrin, cum era numit, astrologia babiloniana a fost contopita cu traditia egipteana a astrologiei decanice si a rezultat astrologia horoscopului.

 

Acest nou sistem a primit denumirea de astrologie a horoscopului deoarece utiliza notiunea de ascendent, numit in greaca horoskopos, si a celor 12 case ceresti care deriva din el. Demersul de a alcatui horoscopul individului pe baza pozitiei planetelor si stelelor la momentul nasterii reprezinta cea mai semnificativa contributie a grecilor la astrologie. Aceasta noua forma a astrologiei s-a raspindit rapid prin lumea antica, in Europa, Orientul Mijlociu si India.

 

 

Acvaria Astrologie Claudius Ptolemaeus

O importanta deosebita in dezvoltarea astrologiei horoscopului a avut-o astrologul si astronomul Ptolemeu. El a trait in Alexandria, Egipt. Lucrarea sa Tetrabyblos a pus bazele traditiei astrologice occidentale. Prin greci si mai ales prin Ptolemeu planetele, casele si semnele zodiacului au fost rationalizate si functiile lor au fost stabilite intr-un fel care avea sa se schimbe foarte putin pina in prezent. Lucrarile lui Ptolmeu in domeniul astronomiei au constituit, de asemenea, baza pentru invataturile occidentale pe acest subiect pentru aproximativ 1300 de ani.

 

 

Zodiacul

 

acvaria zodiacul dendera

Cel mai timpuriu zodiac egiptean dateaza din secolul I i.e.n.: zodiacul Dendera. Potrivit lui Firmicus Maternus, sistemul astrologiei horoscopului a fost oferit la inceput faraonului Nechepso si preotului sau Petosiris. Se pare ca acestia au scris un manual important care explica sistemul si ca de la acest text a evoluat cea mai mare parte a astrologiei helenistice. Acest sistem a constituit baza de la care au pornit toate formele viitoare de astrologie a horoscopului.